Independența financiară
Este un statutul social așteptat de mulți dintre cei tineri o dată cu obținerea primului loc de muncă. Dar o dată cu aceasta apar primele provocări care trebuie gestionate cu responsabilitate, pentru a vă încadra într-un buget lunar și a face cheltuieli cumpătat.
„Independența financiară se naște odată cu educația financiară, perseverența, curajul și puterea de a privi în perspectivă pe termen lung, oricât și oricând.”
Iancu Guda
Pasionat de economie, educație financiară și finanțe corporative, Iancu Guda la TEDxCluj ne va ghida cu câteva sfaturi în clipul următor:
Bugetul lunar
Este format din suma tuturor veniturilor plus suma tuturor cheltuielilor unei luni calendaristice.
Există soluții de planificare a bugetului lunar, de bugetare a cheltuielilor și a veniturilor. O astfel de soluție poate fi descărcată de AICI.
Iată, mai multe studii ne arată cum banii (sau lipsa acestora) reprezintă unul dintre cei mai mari factori de stres zilnic. 40% dintre angajații români vor să ceară majorarea salariului conform studiului PWC.
De aceea, planificarea bugetului este un pas important pentru a vă pune în ordine finanțele. Fie că vă luptați cu gestionarea banilor să vă ajungă până la salariu, fie că încercați să economisiți pentru un obiectiv mai important. Foarte important și necesar este să vă analizați obiceiurile de consum, care vă pot face găuri în buget.
De ce cheltuim mai mult decât avem? Accesul facil la carduri de credit sau carduri de cumpăraturi, micile datorii sau împrumuturi rostogolite și amânate la plată, nu este un semn de maturitate și bunăstare financiară. Ele vor aduna comisioane și costuri deci la polul opus față de un cont de economii sau investiții din care să vă puteți îndeplini aspirații, dorințe sau nevoi.
Cu AEVA – te folosești de proprii bani fără să te împrumuți!
Obiceiuri financiare sănătoase
Acestea se învață și se deprind în rutina zilnică prin educație financiară. Dacă planificați economisind mai întâi de toate, puteți face viitoare achiziții, vacanțe sau chiar să vă cumpărați o casă.
- Pasul 1 este să stabilim sursele de venit. Dacă ești salariat, acest lucru este simplu. Salariul fiind principala sursă de venit. Dar la acesta pot fi adăugați bani din orice încasări extra salariale: bonuri de masă, tichete de vacanță, alocații, pensii, chirii, drepturi de proprietate sau activități independente. În felul acesta am stabilit venitul tău lunar.
- Pasul 2 este determinarea cheltuielilor recurente și fixe. Acestea pot fi identificate ușor din lista cheltuielilor tale din ultimele luni, ținând cont și de perioadele sezoniere, vacanțe și sărbători.
Exemple de cheltuieli fixe: produse alimentare, produse de îngrijire, utilități, abonamente, divertisment.
- Pasul 3 trebuie să fie pasul în care determinați care sunt acele cheltuieli, optimizări și ajustări pe care este necesar să le întreprindeți pentru a face loc unui fond de economii lunar.