Ce este avansul rapid la salariu?

În ultimii ani, conceptul de „early wage access” sau „avans rapid la salariu” a devenit din ce în ce mai popular în rândul angajaților și al angajatorilor din întreaga lume. Această opțiune le oferă angajaților posibilitatea de a primi o parte din salariu înainte de ziua de salariu, fără a fi nevoie să aștepte aprobari de la manager sau echipa de HR. Acest lucru poate fi de mare ajutor în situații de urgență sau atunci când există nevoi financiare imediate.

Dar ce este, de fapt, avansul rapid la salariu? Aceasta este o opțiune oferită de anumiți furnizori de servicii financiare, care permit angajaților să retraga o parte din salariu in avans prin intermediul unei aplicatii mobile. Practic chiar dupa prima zi a lunii angajatul poate retrage o parte din banii pentru orele muncite. Furnizorii de servicii financiare care oferă această opțiune semneaza un contract cu angajatorii pentru a pune la dispozitia angajatilor acest serviciu.

In lume exista doua moduri in care este oferit acest serviciu. Primul este cel in care angajatul plateste un comision de transfer de fiecare data cand doreste sa retraga bani. Cel de-al doilea tip de avans rapid la salariu este cel in care angajatorul plateste un abonament lunar in cadrul caruia angajatii sai pot face oricate retrageri pe luna gratuit.

Unul dintre avantajele majore ale avansului rapid la salariu este acela că le oferă angajaților mai multă flexibilitate și control asupra bugetului lor. În loc să aștepte ziua de salariu, angajații pot primi acces la bani atunci când au nevoie de ei. Acest lucru poate fi deosebit de util în situații de urgență, cum ar fi facturi medicale neașteptate sau reparații ale mașinii.

Mai mult, studiile arata ca nivelul de stres al angajarilor se reduce semnificativ daca stiu ca au permanent o rezerva de bani pe care o pot accesa in caz de cheltuieli neprevazute. Acest lucru duce si la o reducere a demisiilor si o crestere a productivitatii muncii.